SoUpeříte s inflací? Pomůžeme vám vyhrát!

28. 7. 2022
Novinky

Inflace dosahuje nevídaných výšin a ceny prakticky všeho rostou jako divé. Mnozí zaměstnanci přemýšlí, jak zvládnou nadcházející období, někteří volají po navýšení platu, aby vůbec vyšli a jiní dokonce zvažují změnu zaměstnání, aby mohli dosáhnout na zvýšení svého měsíčního příjmu. Prognózy nejrůznějších odborníků navíc hrozí, že s koncem roku se situace ještě přiostří. Jak vyváznout z této nelehké situace s lehkostí a bez ztráty kytičky?

mailing predel 800x220 4

Řešení je na dosah!

Dejte najevo svou účast a prokažte, že všichni stojíte na stejné straně barikády. Kupní síla zaměstnanců se dál snižuje, ačkoli většina z nich už šetří všude, kde se dá. Současnou situaci nevyřeší ani plošné navýšení platů – vlastně spíš naopak. Je potřeba vymyslet dlouhodobé řešení, nejen záplatu na pár týdnů.

V této situaci mohou být vítězstvím pro všechny strany zaměstnanecké benefity. Ptáte se proč? Benefity jsou pro firmy daňově zvýhodněné, takže vám pomohou ušetřit potřebné finance. Administrativní zatížení při zřízení i navýšení je minimální a zaměstnancům vyšle jasnou zprávu – jejich situace vám není lhostejná a přistupujete k ní čelem. Víte, že si zaslouží víc a vy jim chcete pomoci alespoň částečně kompenzovat inflaci.

Jak mohou benefity pomoci?

Cílené benefity jsou tím, po čem dnes zaměstnanci (hned po navýšení platů) touží nejvíce. Přinášíme vám tipy na nejžádanější benefity podle poptávky samotných zaměstnanců. Jejich zavedení nebo navýšení může udělat velký rozdíl v rozpočtech rodin zaměstnanců, navíc jsou všechny daňově zvýhodněné.

Příspěvek na stravování

Jednu z největších částek v rozpočtech domácností tvoří bez pochyby nákupy potravin. Tato položka je zároveň jednou z nejzasaženějších a ceny některých potravin vystoupaly i o desítky procent. Není proto řádným překvapením, že jeho navýšení či zavedení by aktuálně uvítalo velké procento zaměstnanců. Pravidelné stravování přispívá k lepší psychické pohodě, je prevencí obezity a snižuje procento výskytu dalších zdravotních obtíží a má pochopitelně vliv na celkovou kondici.

Příspěvek na dovolenou

Tento benefit není o nic méně důležitý než příspěvek na stravování. Je v zájmu firem, aby si jejich zaměstnanci dokázali pořádně odpočinout, protože nadcházející období bude pro mnoho společností náročné, a tak je potřeba, aby všichni byli odpočatí a připravení na cokoliv, co přijde. Příspěvek na dovolenou tak může pro zaměstnance představovat šanci, jak si užít pořádný a zasloužený relax, aniž by příliš zatížili rodinný rozpočet.

Volnočasové benefity

Tento příspěvek má velmi všestranné využití a možností je opravdu mnoho – od wellness pobytů v lázních, přes knihy a kino či divadlo až po cvičení. V současné době se také stále častěji než fyzické zdraví skloňuje ve všech pádech zdraví psychické. Rozhodně to není chyba. Vzhledem ke stále nejisté situaci kolem světové pandemie je však nezbytné nezapomínat na prevenci a posílení imunity, na které je teď ideální čas. Volnočasové benefity jsou k investici do zdraví jako stvořené

Všechny uvedené benefity představují skvělou investici, která se rozhodně vyplatí a vrátí se vám v podobě spokojených zaměstnanců, kteří jsou plně oddáni cílům vaší společnosti. Zaměstnavatelé, kteří vhodným způsobem investují do svých podřízených, mají prokazatelně menší fluktuaci. Zaměstnanci jsou celkově spokojenější, zdravější, nemusí se příliš zaobírat starostmi spojenými s inflací.

Zajímá vás, jak můžete svým zaměstnancům pomoci i vy, ale nevíte si s nastavením benefitů rady? Jsme tu pro vás.

Autor

Ruben Vančo

Innovation Marketing Manager
otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…

Ostatní články

Novinky UP NastUpuje nová éra! A s ní přichází…

Zimní vítr nepřivál jen první vločky, ale také velké změny. Možná to otřese celým vaším vesmírem, protože se chystáme pohnout světem HR a firemní motivace. Platforma Můj Up přichází s inovativním balíčkem Universo+, která má jediný cíl – budovat zdravou firemní kulturu odshora až dolů!

Novinky UP Nemůžete zvýšit platy? Zkuste další léky na „zaječí úmysly“ zaměstnanců.

Zaměstnavatelé, vlnu žádostí
o zvýšení platu můžete očekávat za tři, dva, jedna… Podle našeho průzkumu vás přes 50 % zaměstnanců už brzy chystá požádat o přidání peněz. Aby ne, rekordní pokles reálných mezd a bobtnající inflace jim jinou možnost nedávají. Vy si ale možná nemůžete dovolit platy zvednout. Pak riskujete, že nespokojení lidé odejdou. A možná i něco mnohem horšího.

Novinky UP Upusťte od papírování. Digitalizace vám zjednoduší práci a šetří životní prostředí.

Dnešní doba má neúprosné tempo v zavádění technologií a digitalizaci všemožných procesů. Udržet krok s aktuálními trendy, mít stále přehled o novinkách, a přitom zajistit hladký chod společnosti není jednoduché. Aplikace Můj Up představuje skvělé řešení pro vás i vaše zaměstnance.

Novinky UP VstUpte do digitální éry. Usnadněte si práci zapojením moderních technologií.

Světová pandemie změnila mnohé, včetně standardního pracovního modelu a nároků zaměstnanců na motivaci a odměny. Stále populárnější je zapojení moderních nástrojů do pracovního procesu, čímž dochází ke zjednodušení
a zpříjemnění práce pro všechny strany. Jak udržet zaměstnance informované a motivované i v době home officové?

Novinky UP Upevněte svoji pozici na trhu práce: Správně nastavené benefity pomohou s motivací zaměstnanců

Jistě jste zaznamenali, že světová pandemie výrazně pomohla urychlit digitalizaci. Firmy dnes mohou podporovat a motivovat své zaměstnance způsoby, o nichž se jim před pár lety ani nesnilo. Dovolte nám inspirovat Vás, jak udržet krok s dnešní digitální dobou.

Novinky UP Konec podpory internetového prohlížeče Internet Explorer

Vážení uživatelé, dovolujeme si vás informovat, že společnost Microsoft přestává podporovat internetový prohlížeč Internet Explorer.

Novinky UP Buďte vůči svým zaměstnancům otevření a sdílejte s nimi pravidelně, co se ve vaší firmě děje.

Iniciativní zaměstnanci s chutí do práce, to je sen každého zaměstnavatele. Ale kde je vzít? A kolik vás to bude stát? Odpovědi na tyto i další otázky, které se vám právě tvoří v hlavě, naleznete v našem článku. A zaručujeme, že atmosféru ve vaší firmě to pozvedne na vyšší úroveň.

Novinky UP Použijte benefity jako teleport na svoji příští dovolenou

Vaše benefitní body či volnočasové poukázky vám teď zkrátí čekání…

Novinky UP Průzkum: Až 40 % zaměstnanců bude chtít zvýšení platu

Z našeho výzkumu mezi tisícovkou zaměstnanců vyplývá, že se letos firmy musí připravit na vyšší nároky svých lidí. Kromě zvýšení platu je mezi zaměstnanci zájem o nové benefity a hybridní způsob práce z kanceláře a z domova. Naopak zájem o povýšení, nebo bonus za očkování proti covidu v tomhle roce zaměstnance moc lákat nebude. K […]

Novinky UP Návrat do normálu mohou zkomplikovat závislosti

Náchylnost k závislostem, kterou přinesla pandemie a práce z domova, nám může zkazit radost z ústupu covidové éry. Konkrétně můžeme vinit nedostatek společenského života, strach o blízké a práci nebo změnu režimu a nové povinnosti spojené například s distanční výukou. Ne každý to ustojí, a tak sáhne třeba po sladkostech, počítačových hrách, nebo alkoholu.

Novinky UP Kalendárium HR událostí

HR svět prochází bouřlivými a stále se zrychlujícími změnami. Pokud je personalistika vaším životním posláním, v téhle situaci si jen těžko můžete nechat „ujet vlak“. Aby se to nestalo, už dnes vám dáváme vybrat z HR akcí pro rok 2022. Každá z nich funguje jako lístek do první třídy na vaší cestě k rychlé orientaci […]

logo novinky up Konsolidační balíček a benefity v roce 2024

Zajímá vás, jak vládní konsolidační balíček ovlivní zaměstnavatele a jak můžete efektivně optimalizovat své náklady?

logo novinky up Optimální hodnota stravenky pro rok 2024 je 211 Kč

Ve světle nového roku přinášíme povzbudivé zprávy o stravenkách pro rok 2024. S ohledem na současnou ekonomickou situaci a rostoucí ceny obědů optimální hodnota stravenky vzrostla. Nečekejte proto, a navyšte svým zaměstnancům hodnotu stravenek a eStravenky co nejdříve.

logo HRNews Důvěra je v práci důležitá pro 9 z 10 lidí, současné krize ji oslabují

Důvěra v nadřízeného je důležitá pro 90 % zaměstnanců. Pro 9 z 10 lidí je také podstatné, aby jejich nadřízený důvěřoval jim. V posledních složitých letech prochází ale důvěra ve firmách velkým testem. A zaměstnanci pociťují spíše její pokles, obzvlášť to platí pro zkušenější lidi nad 50 let. Na spokojenost zaměstnanců přitom může mít větší […]

IDNES.cz logo mensi Průměrná mzda reálně klesla o necelých deset procent. Už potřetí v řadě

Reálné mzdy Čechů klesají, a to i navzdory tomu, že průměrná mzda roste. Ve druhém čtvrtletí vzrostla oproti stejnému období předchozího roku o 4,4 procenta. Vlivem inflace reálné mzdy spadly o 9,8 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Pro většinu zaměstnavatelů je přitom nereálné držet s inflací tempo.

Twitter McKinsey & Company Nejoblíbenější zaměstnanecké benefity přelomu roku

„Pandemie se stala živnou půdou pro rozvoj závislostí a nejedná se…

LinkedIn Stéphane NICOLETTI Nejlepší dárek je ten, který si můžete vybrat sami. Víte komu, my víme jak.

Přemýšlíte, jak na Vánoce odměnit své zaměstnance a lámete si hlavu…

logo forbes Pandemie se stala živnou půdou pro rozvoj závislostí. Jak je rozpoznat a předcházet jim?

Vývoj posledních týdnů ukazuje…

logo euroCZ O zvýšení platu se bojí říct 30 procent zaměstnanců, vyplývá z průzkumu.

Z průzkumu společnosti Up Česká republika vyplývá…

Nevyhazujte to! Nabídněte použité věci kolegům s funkcí Bazar

Než vyhodíte použité kolo, nábytek, oblečení nebo cokoli dalšího…

LinkedIn Up Česká republika Na letošní konferenci People Management Forum HR Know How nesmíme chybět

Letošní největší akce PMF…